Frederic Vaucamps

Fréderic werd geboren in 1963 en woont met zijn gezin in Noord-Frankrijk. Hij begon zijn opleiding als banketbakker op de jonge leeftijd van 14 jaar. Hij herinnert er ons graag aan dat zijn deskundigheid gevormd werd met vallen en opstaan, hij kon rekenen op meevallers, maar kende ook mislukkingen.

De bakkerij is de plaats waar zijn persoonlijke en professionele ontplooiing tot stand kwam. Hij ging van start met een mislukking, in 1982 neemt Fréderic met zijn broer een bestaande zaak over, waar ze samen vol passie werkten, maar ze hadden de ondernemingsreglementeringen van het beroep onderschat.

Ondanks deze tegenslag, zette Fréderic zijn activiteit verder, met het oog op het combineren van plezier, creativiteit en hoogstaande kwaliteit. In 1985, herwerkt hij het recept van de Merveilleux-gebakjes, hij wil ze lichter maken en verschillende smaken toevoegen. Dit was succesvol, deze traditionele gebakjes werden door deze veranderingen een populair product. Hij herwerkte ook het recept van het ‘brioche brood’, ons beter bekend als ‘melkbrood’, dat in verschillende smaken te verkrijgen was. Deze meesterzet zorgde ervoor dat het melkbrood, ‘les Cramiques’ het grote publiek kon overtuigen, het brood werd met groot succes verkocht.

‘Les merveilleux’ en ‘les incroyables’

Onder het Directoire (1796 – 1799), kwam het mondaine leven terug tot stand. Bekende vrouwen, zoals ‘Madame Tallien’ en ‘Madame Récamier’ openden zaken die trekpleister waren voor de hogere klassen van de bevolking: ‘les merveilleuses’ en ‘les incroyables’.

‘Les Incroyables’, waren jonge, vrijgevochten mensen wiens enige zorg het nastreven van plezier was. Intussen hadden ‘les merveilleux’ geen oog meer voor bescheidenheid en droegen losse tunieken die soms nat gemaakt werden en op deze manier gedragen werden om hun figuur te benadrukken.

Concertzalen, tearooms en theaters trokken allemaal hetzelfde succes aan met de doorschijnende jurken en de gehaakte hoeden.
Vaste klanten dansten ‘le rigaudon’ en kochten ijsjes bij ‘Garchy’.‘Le pavillon de Hanovre’ boekte succes: in dit oude gedeelde van ‘Richelieu’s oude herenhuis, wierpen geparfumeerde goden in hun Atheense kledij een blik naar ‘les incroyables’, ze zwaaiden naar hun fans, lachten en plaagden elkaar, dit alles met een ondeugende blik in de ogen.
Frédéric Vaucamps kan zich vereenzelvigen met de fantasie van ‘les merveilleuses’ en ‘les incroyables’, waarvan de mannelijke naam snel volgde.

‘Het verhaal van het huis’

Frédéric Vaucamps opende zijn eerste traditionele patisserie in Hazebrouck in 1982, waar hij verschillende producten vervaardigde, zoals meringues en melkbrood.

Vijftien jaar later, huldigde hij zijn eerste winkel in Rijsel in, ‘Aux merveilleux de Fred’, in de Rue de la Monnaie, gelegen in het historisch centrum van Rijsel. Hier perfectioneerde hij zijn eigen recept van ‘les Merveilleux, welke snel de reputatie van de zaak zou maken: meringue, omhuld door chocoladeslagroom en chocoladeschilfers. Zijn geheim? Een unieke luchtige, meringue, die smelt in de mond en klasse geeft aan dit gebakje. Het enthousiasme voor dit product was meteen voelbaar. De klanten schoven al gauw in rijen aan om de unieke ‘merveilleux’ gebakjes te proeven, of om grotere hoeveelheden te kopen om te delen met vrienden of familie.

Naast ‘les merveilleux’, kon men ook genieten van andere gebakjes, zoals de bekende ‘Cramique’, ons beter bekend als melkbrood, verkrijgbaar met rozijnen, suiker of chocolade.

Voor elk wat wils.In 2004 opende hij een tweede winkel in Rijsel, samen met zijn nicht, deze winkel bevindt zich in de Gambetta-wijk, wat bekend staat voor zijn sympathieke ‘Wazemmes’ markt. Een volgende stopplaats in het verhaal van Frédéric bevindt zich op de grote markt van Rijsel, waar hij een samenwerking vastlegde met ‘Méo koffie’. Zijn vierde winkel opende hij in de Belgische gemeente Knokke. In 2008 breidde hij verder uit met een winkel in Parijs, dit tot grote vreugde van de ‘parisiens’. Hierna volgenden nog vier winkels in Frankrijk, maar ook internationaal zijn de gebakjes bekend: in 2013 werd een winkel in London geopend en sinds 2014 kunnen we de lekkernij terugvinden in Brussel. De winkel in New York werd geopend in januari 2015.

Het verhaal achter de gebakjes

‘Les Merveilleux’ is een gebakje dat z’n oorsprong vindt in ‘la directoire’, een periode die zich situeert in de 18e eeuw.

Meringue, omhuld door slagroom is een traditioneel gebak afkomstig uit Noord-Frankrijk en Vlaanderen. Vaak gekleineerd, soms vergeten, van tijd tot tijd verwaarloosd, Frédéric Vaucaumps slaagde erin hun succes terug te brengen door het recept dat dateerde uit de jaren 1985, te verbeteren.

De kramiek, of krentenbrood, is een klein rozijnenbrood.
Het verscheen voor het eerst in 1830 in Wallonië en Vlaanderen. Dit traditioneel gebak werd altijd erg geapprecieerd in België en Noord-Frankrijk. Buiten deze regio’s worden verschillende benamingen gegeven aan de kramiek, zoals: brioche, pain brioché, gâteau tartine of craquelin. Frédéric Vaucamps liet zijn fantasie de vrije loop bij dit gebak door het brood verschillende smaken te geven.

Het fabrieksmerk

‘Les merveilleux’ worden in elke winkel voor de ogen van de klanten vervaardigd, een visuele en olfactorische ervaring voor de kopers.
De kwaliteit van het product is de sleutel tot succes. Elk ingrediënt wordt zorgvuldig uitgekozen om zo tot een perfecte creatie te komen.

Frédéric blijft trouw aan zijn leveranciers; al van het begin van zijn carrière tot op heden worden de producten geleverd door dezelfde leveranciers.
Bovenop dit vakmanschap, stapt Frédéric graag af van het reeds bewandelde pad, en neemt hij graag de uitdaging aan te werken met producten die hem de mogelijkheid bieden verschillende smaken, vormen en kleuren te creëren.